
 

NLADA MEMORANDUM ON LSC GRANTEES, MEMBERSHIP DUES, AND PARTICIPATION IN 

GROUPS/ASSOCIATIONS1 

 

QUESTION PRESENTED: Can LSC grantees be dues paying members in groups that require dues 

and/or engage in restricted activities.  

BRIEF ANSWER: YES! But dues must be paid with NON-LSC FUNDS. If grantees go beyond paying 

dues and are active participants in a group, they will need to use discretion to ensure that: 

1. No program resources are used related to any restricted activity; AND 

2. The program is not identified with any restricted activity 

RELEVANT SOURCES:  

FY 1996, Pub. L. 104-134, 110 Stat. 1321 (1996) § 505. 

45 C.F.R. 1610, § 1610.5;  

45 C.F.R. 1612, § 1612.5;  

45 C.F.R. 1630 §% 1630.2, 1630.7;  

45 C.F.R. 1630.7;  

62 FED REG 76, 19400 (April 21, 1997);  

ANALYSIS:  

I. Membership Dues Generally 

The first limitation on LSC grantees in regard to membership dues came in 1996, when, through LSC 

appropriations, Congress added a number of restrictions on LSC programs. Some of these 

restrictions limited only what grantees could do with LSC funds while others limited any funds used 

by an LSC grantee. The restriction on membership, located in § 505 of the appropriations, limited 

only LSC funds. It reads as follows: 

None of the funds appropriated in this Act to the Legal Services Corporation or provided by 

the Corporation to any entity or person may be used to pay membership dues to any private 

or nonprofit organization.2 

The text makes clear that this applies only to “funds appropriated in this Act” and funds “provided by 

the Corporation” or, put more simply, LSC funds. If anyone were, for whatever reasons, still worried 

that this restriction could reach beyond LSC funds, § 1630.7 settles the debate even more explicitly. 

Implementing the §505 restriction, §1630.7(a) states: 

 
1 This was prepared on May 21, 2021 by NLADA’s Counsel for Civil Legal Services, Christopher 

Buerger. He can be reached at c.buerger@nlada.org. 
2 FY 1996, Pub. L. 104-134, 110 Stat. 1321 (1996) § 505. 

http://www.nlada.org/
mailto:c.buerger@nlada.org
https://www.lsc.gov/about-lsc/laws-regulations-guidance/lsc-appropriations-acts-committee-reports#FY1996


 

LSC funds may not be used to pay membership fees or dues to any private or nonprofit 

organization, whether on behalf of the recipient or an individual.3 

Then, §1630.7(b) adds: 

Paragraph (a) of this section does not apply to the payment of membership fees or dues 

mandated by a governmental organization to engage in a profession, or to the payment of 

membership fees or dues from non-LSC funds.4 

Provided that a grantee uses non-LSC funds, there is no restriction which would bar them from 

paying membership dues to an organization.  

II. Membership in Groups Engaging Restricted Activity 

What about groups who engage in LSC restricted activity? Can LSC grantees pay membership dues 

to such organizations? Yes. The general restriction on dues already requires that non-LSC funds 

must be used, and § 1610.5 makes clear that “Grants, subgrants, donations, or gifts provided by a 

recipient and funded entirely with non-LSC funds are not subject to [the restrictions as defined in 

Part 1610].”5 Grantees are free to send non-LSC funds to other organizations as they please. 

Some difficult questions may arise when a grantee goes beyond simply paying dues and is actively 

participating in a group which engages in restricted activity. Such engagement is not prohibited, and 

in some instances, LSC funds can be used for the engagement. If the engagement is specifically 

related to restricted activity, however, staff at LSC grantees may have to take leave to participate so 

as not to use program time or resources. Additionally, grantees should be careful not to identify 

their program with restricted activity.  

These rules are most clarified by examining LSC’s rule regarding participation and membership in 

bar associations, located at § 1612.5. The section, titled, “Permissible activities using any funds,” 

explains in subsection (c)(5) that: 

Permitting its employees to participate in bar association activities, provided that recipient 

resources are not used to support and the recipient is not identified with activities of bar 

associations that are devoted to activities prohibited by this part.6 

Here, LSC is discussing bar association activity only, but it’s important to note that 1612.5 was 

specifically written with the idea that these items were examples and not the only types of allowable 

activity. In the preamble, LSC wrote that 1612.5, “is not intended to be exhaustive. Rather, it seeks to 

clarify those instances likely to raise close questions.”7 Thus, participating in bar associations, 

membership groups which participate in both permissible and restricted activity, is an appropriate 

analog for other such groups.  

 
3 45 C.F.R. 1630, §1630.7(a).  
4 45 C.F.R. 1630, §1630.7(a). 
5 45 C.F.R. 1630, §1610.5(c). 
6 45 C.F.R. 1612.5(c)(5).  
7 62 FED REG 76, 19400, 19401.  
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Given that, the question is what precautions must an LSC grantee take in order to ensure that 

“recipient resources are not used to support and the recipient is not identified” with restricted 

activity. Again, the preamble is instructive. Although LSC notes that a “bright line” is impossible, it 

offers useful guidance for some common scenarios. LSC writes: 

Permissible participation may include attending meetings and serving on committees of a 

bar association or serving as an officer or in other leadership roles in a bar association. The 

Corporation recognizes that there will be some situations where bar association activities 

will require the attorneys employed by a recipient to decline participation or to participate 

on the attorney’s own time as, for example, when a bar association activity is devoted to a 

prohibited activity, such as participating in a meeting whose principal purpose is to 

determine and communicate the bar’s position on pending or proposed legislation or 

regulations. Recipient attorneys must either decline to participate or participate solely on 

their own time. On the other hand, recipient attorneys could use recipient resources to 

attend and participate in a bar association meeting that was not focused on prohibited 

legislative or regulatory activity and where any discussion of prohibited activity was 

incidental to the decisions and actions taken at the meeting. Because it is not possible to 

craft a bright line between permissible and impermissible bar association activities, 

attorneys employed by recipients will have to exercise careful judgment when they are 

participating in bar association activities that may involve prohibited activities.8 

Programs who are concerned that they might be close to the line on this issue, can reach out to 

NLADA’s counsel for civil legal services at C.buerger@nlada.org for case specific guidance.  

CONCLUSION: 

LSC grantees are permitted to use non-LSC funds to pay membership dues to organizations. This is 

true regardless of whether or not the group engages in LSC restricted activity, such as lobbying. 

Being a member of a group does not, however, exempt grantees from the restrictions. If 

participating in group activities, grantee staff must refrain from participating, on grantee time, in 

activities where the principal purpose involves, for example, a lobbying effort. Staff can only 

participate in such events if they take appropriate time off so that they are participating only in their 

personal capacity.  

 

 
8 62 FED REG 76, 19400, 19402. 
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